Brygga-modellen: Helse og økonomisk gevinst hånd i hånd
I Melding til Stortinget 5 (2024–2025): Forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet, er Brygga-modellen, vår tilnærming til arbeidsrettet rehabilitering, fremhevet som en viktig del av Norges rus- og arbeidsinkluderingspolitikk.
Vi er svært stolte over at Helse- og omsorgsdepartementet anerkjenner og løfter frem arbeidet ved Brygga, en av våre avdelinger her ved Stavne Arbeid og Inkludering. Med stadig økende behov for arbeidskraft, både i Trondheim kommune og nasjonalt, viser Brygga hvordan man kan legge til rette for at mennesker med komplekse utfordringer inkluderes i arbeidslivet. Gjennom en solid, individtilpasset modell for arbeidsrettet rehabilitering, demonstrerer Brygga at det er mulig å åpne veien til økt deltakelse, også for dem som står lengst unna arbeidsmarkedet.
Modellen på Brygga er utformet med et helhetlig fokus på å gi mennesker muligheten til å gå fra rehabilitering til ordinært arbeid. Resultatene taler for seg selv: Hver krone Trondheim kommune investerer i Brygga kan gi tre kroner tilbake i form av økt samfunnsøkonomisk verdi. Dette er ikke bare en innsats for de enkeltmenneskene det gjelder, men en bærekraftig og lønnsom investering i et samfunn der alle har en plass.
Faktaboks fra stortingsmeldingen
For å sikre Brygga-modellens fortsatte virkning, håper vi at denne anerkjennelsen bidrar til økt oppmerksomhet blant politikere og beslutningstakere i Trondheim. Vi ønsker å gjøre vårt for at modellen skal få den nødvendige støtten i kommunens fremtidige handlings- og økonomiplan, slik at vi kan fortsette å bygge et mer inkluderende arbeidsliv.