Psykisk helse ABC
- Tre enkle og effektfulle steg du kan ta selv for å ivareta eller bedre egen mental helse.
Psykiske plager og lidelser er vanlig i befolkningen. Mellom én av seks og én av fire vil oppfylle kriteriene for en psykisk lidelse i løpet av et år, jf. FHI (Folkehelseinstituttet). God psykisk helse skapes der folk lever sine liv, og her er tre steg du kan følge for å jobbe med å ivareta eller bedre egen psykisk helse.
Psykisk helse ABC:
- A – AKTIVITET: Gjør noe aktivt!
- B - SAMHOLD - Gjør noe sammen!
- C- MENING - Gjør noe meningsfullt!
A – Aktivitet - Vær aktiv
30 minutter med aktivitet 5 dager i uka er anbefalt av Verdens helseorganisasjon (WHO). Fysisk aktivitet er en fantastisk måte å frigjøre endorfiner på, kroppens naturlige humørforsterkere som kan hjelpe til med å lindre stress og angst. Du kan for eksempel samle minutter med å legge inn aktivitet der du kan, som å sykle til jobben eller matbutikken. Andre aktiviteter kan være: trene styrke, trene, gå tur, gå på fjellet, gå på ski for å nevne noen. På youtube finnes det tusenvis av gratis treningsvideoer som er lagt ut for eksempel. Du trenger ikke nødvendigvis å ha dyrt utstyr, eller medlemsskap i treningsstudio, men kan bruke egen kroppsvekt i treningen. Å være i aktivitet styrker din psykiske helse!
Det er likevel viktig å merke seg at selv små mengder fysisk aktivitet kan ha positive effekter på psykisk helse. Selv korte spaserturer, hagearbeid eller enkle treningsrutiner kan bidra til å forbedre humør, redusere stress og øke følelsen av velvære.
Start et sted og skriv ned følelsen før og følelsen etter aktivitet/trening. Så kan du se om det endrer seg over tid. Dette kan for eksempel se slik ut:
Følelse før: Før treningen føler jeg meg litt sliten og motløs. Jeg sov litt dårlig, kranglet med min mor i går, og tanken på å trene virker litt overveldende akkurat nå. Jeg føler meg slapp og trist.
Følelse etter: Etter treningen føler jeg meg overraskende mye bedre. Selv om det var vanskelig å komme i gang, føles det bra å ha fullført økten. Jeg føler meg stolt av meg selv for å ha overvunnet motstanden og gjennomført treningen. Jeg merker også at humøret mitt er bedre, og jeg føler meg mer positiv.
B: Samhold – vær sosialt aktiv!
Vær sammen med andre ukentlig som et minimum! Besøk en venn eller familie, vær sosial! Å være med på sosiale aktiviteter bidrar til å bygge gode relasjoner til andre. Det gir en følelse av å høre til i et fellesskap. Vi mennesker er skapt fra naturens side til å være en del av et fellesskap, Å være en del av fellesskapet gir støtte i hverdagen.
Hvor ofte du bør være sosial vil variere fra person til person, men å gjøre noe sammen med andre bygger og styrker din psykiske helse. Samlet sett er mennesker sosiale skapninger som trives best når de er en del av et fellesskap. Det å være en del av et fellesskap tilfredsstiller våre grunnleggende behov for tilhørighet, samarbeid, emosjonell tilknytning og identitetsdannelse.
Hvis du ikke har så mange i din sosiale omgangskrets kan du bli kjent med andre gjennom felles interesser (idrett, aktivitet, klubb, være frivillig på festival eller arrangement)
C- MENING - Gjør noe meningsfullt!
Å gjøre en god gjerning, å gjøre noe for andre utløser en rekke kjemiske reaksjoner i kroppen som kan få oss til å føle velvære og lykke. De tre viktigste er:
- Oxytocin: Ofte referert til som "kjærlighetshormonet", frigjøres oxytocin når vi gjør noe for andre uten å forvente noe tilbake Oxytocin spiller en rolle i å fremme følelser av tilhørighet, tillit og empati, og bidrar til å styrke båndene mellom individer.
- Endorfiner: Når vi gjør noe som gir oss glede eller tilfredshet, frigjøres endorfiner i kroppen. Disse naturlige smertestillende stoffene kan gi en følelse av velvære og lykke, og kan bidra til å redusere følelsen av stress eller smerte.
- Dopamin: Dopamin er kjent som "belønningshormonet" og frigjøres når vi opplever glede, nytelse eller tilfredshet. Å gjøre gode gjerninger og hjelpe andre kan føre til økt dopaminfrigjøring, som igjen kan bidra til å forsterke den positive opplevelsen og motivasjonen til å gjenta lignende handlinger i fremtiden.
Du kan gi tilbake til dine nærmeste: Stopp innom med boller eller vafler til familie eller venner. Ta deg tid til å hjelpe venner, familie eller naboer som trenger hjelp, støtte eller assistanse. Dette kan være alt fra å tilby å lufte hunden til en travel nabo, hjelpe en venn med flytting, eller tilby støtte til en slektning som er syk.
Du kan delta i frivillig arbeid hos lokale organisasjoner eller veldedighetsorganisasjoner. Dette kan inkludere alt fra frivillig arbeid i røde kors, til å hjelpe til på et herberge for hjemløse, delta i matutdeling, eller tilby din tid på et dyresenter eller aldershjem.
Hvis du kjenner at du har kunnskaper og erfaringer som du kan dele, kan dette være svært verdifullt for andre og gi deg en god følelse. Det finnes ulike mentorordninger, hvor du kan bli en mentor for unge eller personer som trenger veiledning innenfor ditt fagområde eller livserfaring.
Delta i lokale fellesskapsprosjekter: Søk etter lokale fellesskapsprosjekter eller initiativer i ditt nærområde som trenger frivillige. Dette kan være alt fra å jobbe frivillig på festival, til å delta i strandrydding eller miljøprosjekter til å hjelpe til med å organisere arrangementer eller aktiviteter for lokalsamfunnet.
Uansett hva du velger å gjøre, å gi tilbake til andre kan gi en dyp følelse av mening og formål i livet. Samtidig vil handlingene dine for å hjelpe andre også kunne ha en positiv innvirkning på din egen mentale helse, ved å øke følelsen av tilhørighet, tilfredshet og velvære.
Gjennom å praktisere Mental helse ABC kan du jobbe aktivt med å bedre egen mental helse. Gjennom å praktisere rådene til daglig, kan vi bygge motstandskraft, trivsel og en dyp følelse av velvære. Så la oss ta vare på vår mentale helse og huske at det er ok å be om hjelp når vi trenger det!
For å lese mer om metoden, se ressursside:
Artikkelen er skrevet i samarbeid med KI.